Ut av skapet

Et utbrudd fra Marte Ryste

Tida er kommet for å oute politikere.

Vi er på hjemmebesøk med TV 2 hos en helt vanlig familie. Og mens far bader ettåringen forteller han om hva som er viktig for han i valgkampen: «Jeg tror nok ikke vi vil stemme på sosialistene, for de vil blande seg for mye inn dagliglivet vårt. De vil bestemme hvordan vi skal passe på barnet vårt og hva slags skoler som skal finnes».

I Høyres hus må de være svært fornøyde. For dette er kjernen i deres valgkampbudskap - sosialistene vil bestemme over andre, mens regjeringspartiene vil gi valgfrihet. Som tidligere sosialminister Ingjerd Schou formulerer det: «Høyre bryr seg om deg, ikke med deg.»

Men er det ikke best for både valgkamp og politisk debatt at vi drar dem ut av skapet og viser fram det de helst vil skjule?

Er det lov å avsløre at finansminister Per Kristian Foss bestemmer over hva Folk Flest kan foreta seg? I forrige periode har han og regjeringspartiene bestemt at det er de rikeste i Norge som skal få mest i skattelette, og de har bestemt at menn skal få seks ganger så mye som kvinner i skattelette.*

Kom ut, arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten. Med den nye arbeidsmiljøloven har du og dine regjeringsfeller åpnet for utvidet bruk av midlertidig ansettelser. Selv ikke stive sleiker kan overse at det å styre arbeidslivet er å bestemme over hverdagen til Folk Flest.

Kom ut, barne- og familieminister Laila Dåvøy. Tusenvis av foreldre står i kø for å få et godt sted å plassere barna mens de selv er på jobb. Men i stedet for barnehageplass får de hver måned en sjekk fra det offentlige. Det er da noen som har bestemt denne prioriteringen? Når så mange i Norge mangler tilbud om barnehage er det vel strengt tatt litt uredelig å late som om det bare er 'sosialistene' som vil gjøre bestemmelser som får konsekvenser for hvem som passer barna til Folk Flest?

Første uke i valgkampen ble i hovedsak viet til 'toleranse-duell' mellom Dagfinn Høybråten og Kristin Halvorsen. Halvorsen anklaget Høybråten for å krenke og såre homofile, mens Høybråten understreket at han viser toleranse og respekt både til høyre og til venstre. På NRK var han til og med villig til å dø for Halvorsens rett til å komme med sine meninger. (Et valgløfte han helt sikkert regner med å slippe å ta konsekvensene av.) Men at Høybråten gjør mer enn å snakke på Levende Ord ble det ikke mye snakk om. Han leder et parti som på Stortinget er med å bestemme at homofile i Norge ikke skal få adoptere barn. Er ikke det å bestemme over andres privatliv?

Hvem vil ha politikere som sier de vil bestemme over folk flest? Jeg. Å gå inn i en valgkamp der man later som om det bare er andres politikk som kan gi begrensninger på hvordan velgerne lever livene sine er hyklersk. Regjeringspartiene er herved oppfordret - kom ut av skapet med deres politiske bestemmelser, så kan velgerne selv få avgjøre om valgfriheten blir større for Folk Flest eller Folk med Mest.

* For mer om hva som har skjedd med kvinners valgfrihet etter at Bondevik regjeringen kom til makta i 2001 - les siste nummer av magasinet Fett (www.fett.no).